Niestraszne im niższe pH
16 kwietnia 2013, 09:34Coraz bardziej zakwaszone wody oceaniczne mogą nie mieć aż tak katastrofalnego wpływu na życie morskie jak dotychczas sądzono. Odczyn pH oceanów spada w miarę jak do atmosfery trafiają produkty spalania paliw kopalnych
Aktywność fizyczna korzystnie reorganizuje mózg
5 lipca 2013, 06:38Aktywność fizyczna reorganizuje mózg w taki sposób, że zaczyna on słabiej reagować na stres, a lęk słabiej zaburza jego normalne funkcje.
Pieczenie jagód wpływa na zawartość polifenoli
31 października 2013, 13:13Pieczenie czarnych jagód zmienia zawartość polifenoli - poziom niektórych z nich rośnie, innych spada.
Zanieczyszczenie w Azji wpływa na Amerykę
16 kwietnia 2014, 08:19Z artykułu opublikowanego w Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dowiadujemy się, że zanieczyszczenia pochodzące z Azji wzmagają siłę zimowych burz na północnym zachodzie Pacyfiku i wpływają na pogodę nad Ameryką Północną.
Popularny antybiotyk wiąże się ze zgonami sercowymi?
20 sierpnia 2014, 13:39W porównaniu do fenoksymetylopenicyliny (penicyliny V), klarytromycyna, antybiotyk działający na wszystkie drobnoustroje odpowiedzialne za zakażenia dróg oddechowych w środowisku pozaszpitalnym, wiąże się z wyższym o 76% ryzykiem zgonu sercowego.
Spór patentowy wstrzymał Xiaomi
15 grudnia 2014, 11:10Chińska firma Xiaomi, która chce w ciągu najbliższych lat stać się jednym z największych producentów smartfonów na świecie, wstrzymała debiut swoich urządzeń w Indiach. Na przeszkodzie w rozpoczęciu ekspansji stanął spór patentowy z Ericssonem.
Globalne ocieplnie napędza konflikty zbrojne
3 marca 2015, 11:22Zmiany klimatyczne mogą wywoływać gwałtowne zjawiska pogodowe. Jak się okazuje, mogą również prowadzić do wojen. Tak przynajmniej twierdzą autorzy artykułu opublikowanego w PNAS, zdaniem których wojna w Syrii to m.in. skutek ocieplania się klimatu.
Odkryto hormon różnicujący cukier i słodzik
12 czerwca 2015, 06:23Naukowcy z Uniwersytetu Michigan odkryli, jak mózg muszki owocowej odróżnia cukier od słodzika. Ponieważ w powiększonej skali "maszyneria molekularna" występuje również w przewodzie pokarmowym i mózgu ludzi, prof. Monica Dus uważa, że u nas może zachodzić analogiczne zjawisko.
Makrofagi 'uczą' uszkodzone neurony produkcji leczniczego białka
14 września 2015, 10:51Naukowcy z Uniwersytetu Północnej Karoliny stworzyli komórki immunologiczne, które nie tylko wytwarzają i dostarczają do mózgu lecznicze białka, ale i "uczą" neurony, aby zaczęły je produkować same dla siebie.
Alergie pokarmowe wiążą się z pobudzonym układem odpornościowym przy porodzie
18 stycznia 2016, 17:09Badanie ponad 1000 dzieci pokazało, że te, które przy urodzeniu mają hiperaktywne komórki odpornościowe we krwi pępowinowej, z większym prawdopodobieństwem zapadają na alergie pokarmowe w 1. r.ż.